Vlindersoorten
Kleine Vos          |  vorige   |   volgende   overzicht  |

Hoe ziet hij eruit?

De kleine vos kun je herkennen aan zijn prachtige kleuren. Het is een bruinrode vlinder en als je goed kijkt, zie je aan de rand van zijn vleugels allemaal blauwe vlekjes.

 

Wanneer vliegt hij?

De kleine vos kun je zien vliegen van april tot oktober. In de winter verstopt de vlinder zich onder planten, onder bladeren, in holle bomen of tussen takkenbossen. Soms zitten ze ook in schuurtjes of op een zolder. Daar blijven ze de hele winter zitten. Zodra het in het voorjaar warm genoeg is, komt de kleine vos weer te voorschijn. Het is altijd één van de eerste vlinders die je ziet vliegen in het voorjaar. Ze gaan dan op een zonnig plekje zitten om op te warmen. Zodra het weer kouder wordt, verdwijnen ze weer. Vooral in augustus zitten er soms veel vlinders van de kleine vos tegelijk op distels.

 

Waar kun je hem vinden?

De kleine vos komt veel voor in heel Nederland. Ook in de stad of in de tuin heb je een goede kans om de kleine vos te zien!

 

Waar leven de rupsen?

Het vrouwtje legt haar eitjes in grote pakketten en altijd op de grote brandnetel. Dat is namelijk de plant waar de rupsen graag van eten. Ze staan vaak op zonnige plekjes bijvoorbeeld in bermen van wegen.

 

 

.