Vlindersoorten
Dikkopje          |  vorige   |     overzicht  |

Hoe ziet hij eruit?

Dikkopjes zijn kleine bruine vlinders die heel snel kunnen vliegen. Dikkopjes hebben kleine vleugels, een groot lijf en een dikke kop. De meeste dikkopjes leven in de zomer. Het groot dikkopje is duidelijk verschillend van het zwartsprietdikkopje: dit vlindertje heeft lichte vlekjes op zijn vleugels. Het zwartsprietdikkopje is egaal van kleur. In de vlinderkijkactie maken we geen verschil tussen deze twee soorten dikkopjes, omdat dit best moeilijk is. We noemen ze allebei gewoon 'dikkopje'.

 

Wanneer vliegt hij?

Deze dikkopjes kom je vooral in juli en augustus tegen.

 

Waar kun je hem vinden?

Deze verschillende dikkopjes leven allemaal in andere gebieden. Daarom kun je dikkopjes tegenkomen in droge graslanden, in ruigten, in de buurt van bossen, op de heide, op dijken met bloemen, in tuinen, in parken en in de duinen.

 

Waar leven de rupsen?

Sommige dikkopjes leggen hun eitjes in lang gras met een paar dode bladeren. Andere dikkopjes verstoppen zich als rups in het gras. De hele winter blijven de eitjes of de rupsen in het gras zitten. Pas in het voorjaar komen de rupsen uit het eitje en beginnen te eten van het gras. Het is voor de dikkopjes dus heel belangrijk dat niet al het gras gemaaid wordt in de winter!

 

 

.