Vlindersoorten
Icarusblauwtje          |  vorige   |   volgende   overzicht  |

Hoe ziet hij eruit?

De mannetjes hebben prachtige blauwe vleugels. De vrouwtjes zien er heel anders uit. Die zijn meestal bruin met blauw of helemaal bruin. Het icarusblauwtje lijkt heel veel op het boomblauwtje maar er zijn wel verschillen. Op de onderkant van de vleugels van het icarusblauwtje zitten oranje vlekken. Die heeft het boomblauwtje niet. En het icarusblauwtje zie je vooral bij graslanden waar veel bloemen staan. Terwijl de blauwe vlindertjes die je in de tuin ziet meestal boomblauwtjes zijn.

 

Wanneer vliegt hij?

Het icarusblauwtje vliegt twee keer per jaar: van eind mei tot begin juli en van half juli tot begin september. Je hebt dus bijna de hele zomer kans om het icarusblauwtje te zien!

 

Waar kun je hem vinden?

Het icarusblauwtje kom je in een groot deel van Nederland tegen. Hij vliegt vooral in graslanden en ruigten met veel bloemen. Ook kom je hem op dijken tegen of in de berm langs de kant van de weg als daar genoeg bloemen staan.

 

Waar leven de rupsen?

De rupsen vind je op klavers. Daar zijn ze dol op. In de winter leeft het icarusblauwtje als rups tussen bladeren op de grond.

 

 

.