Kindertuin
 

 

Maak van de schooltuin een vlindertuin
Een vlindertuin bij school is een hele goede plek om naar vlinders te gaan kijken. Een vlindertuin is een tuin die voldoet aan de speciale wensen van vlinders. Om een vlindertuin te maken, hoef je niet meteen de hele schooltuin om te spitten. De makkelijkste manier is het planten van een paar vlinderstruiken. Maar voor wie meer wil hebben we nog een paar tips.

In de tuin moeten planten staan die rupsen lekker vinden. De rupsen van het groot en klein koolwitje leven op de koolplant.Het boomblauwtje heeft weer een andere smaak: de rupsen houden van klimop, heide en hulst. De meeste mensen houden niet van onkruid in hun tuin. Maar onkruid zoals brandnetels is voor vlinders juist heel belangrijk. De rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en landkaartje leven namelijk van de brandnetel. En ze zijn nog ontzettend kieskeurig ook: ze lusten alleen maar brandnetel. Als je in een zonnig hoekje van de tuin, waar het niet zo opvalt, wat brandnetels laat staan, dan kun je de vlinders een handje helpen. Behalve vlinders zie je dan misschien ook wel eitjes, rupsen of poppen in de vlindertuin!

Erg belangrijk zijn hoekjes in de tuin waar de zon in schijnt en waar het niet teveel waait. Vlinders kunnen er gaan zitten om op te warmen. Ook is het goed als er veilige plekjes zijn waar vlinders kunnen overwinteren. Sommige soorten doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. In de tuin moeten dus ook plekken zijn waar de vlinders zich kunnen verschuilen. Dit doen ze bijvoorbeeld tussen snoeihout of dode, droge plantenresten. Dode planten kun je dus het beste maar gewoon laten staan in de tuin. Voor bladeren geldt hetzelfde. Ook andere dieren (vogels of egels) verstoppen zich vaak in dergelijke hoekjes van de tuin.

Is er in de tuin ook plaats voor nieuwe planten, dan hebben wij hier een lijstje met planten die je daar neer zou kunnen zetten. Het zijn planten met veel voedsel voor vlinders (nectar). En als je alle tien de planten neerzet, dan weet je zeker dat je van vroeg in het voorjaar tot in de herfst voedsel voor vlinders in je tuin hebt. Het is belangrijk dat je de planten op een zonnige plek een beetje uit de wind neer zet. Zeker weten dat er meer vlinders naar je tuin komen! En vergeet je niet door te geven welke vlinders je hebt gezien?

Lijst met planten met veel nectar voor vlinders:

  • Vlinderstruik
  • IJzerhard
  • Beemdkroon
  • Damastbloem
  • Hemelsleutel
  • Herfstaster
  • Koninginnenkruid
  • Lavendel
  • Vast muurbloem
  • Enkelbloemige afrikaantjes
Atalanta Distelvlinder
Hemelsleutel met Atalanta Distelvlinder
Citroenvlinder
Citroenvlinder Herfstasters met vlinders

 

 

.

Klik hier om terug te keren naar het keuzemenu.

.